IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огънят на Анадола – срещата на Изтока със Запада

9 октомври 2013 07 01

Две цивилизации се сблъскват в красиво шоу на сцената на зала1 на НДК

Снимка: DEGRIS EVENTS

Снимка: DEGRIS EVENTS

Най-популярната турска трупа „Огънят на Анадола“ ще представи спектакъла „Еволюция“ само на едно представление в София на 8 Декември, зала1 НДК. Базисната концепция на програмата на „Огънят на Анадола“ е срещата на цивилизациите. Това е танцов портрет, който среща източната и западната култури, изпращайки универсалното послание за световен мир.

Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган.

Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори. Танцьорите имат теоретични часове по „Нотация на ритмите на Анадола“, за да доведат техниката си до абсолютен перфекционизъм.

Снимка: DEGRIS EVENTS

„Огънят на Анадола“ започва световното си турне през 2002 г. и веднага получава покани за повече от 20 държави – Германия, Белгия, Холандия, Израел, Китай, Япония... Успехът на трупата се дължи на невероятния синтез на стотици танцови стъпки и музика от различни региони на Турция. В спектаклите са вплетени елементи от митологията и затова според Ердоган той може да бъде наречен антична мозайка от любовта, културата, историята и духа на Анадола.

Снимка: DEGRIS EVENTS

„Огънят на Анадола“ получава овациите на Медисън Скуер Гардън в Ню Йорк, Чикаго Театър, Берси в Париж. Играе се с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията „Мохамед Али“ в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.
„Огънят на Анадола“ е номиниран за „Гинес“ като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

Снимка: DEGRIS EVENTS

Мустафа Ердоган е роден в Хакари през 1965 г. Той учи философия в университета в Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази. По време на образованието си не престава да се интересува от народни танци и с трупите, които тренира, печели награди по фестивали и състезания в Турция и извън нея.

Билети на Касата на НДК и в мрежата на Eventim.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари