НОВИНИ

„Бродуей“ оживява във Варна

Школа за малки и големи подканва танцьори към световните сцени
За първи път хореографи гледат не физическите данни, а желанието и усета на курсиста
 Изява по световните сцени, танцови участия в Холивуд и Бродуей – всичко това може да се окаже не само мечта за варненци. С откриването на новата академия на студио “Дебют” във „Варна тауърс“, както и достатъчно упоритост, всеки може да стане професионален танцьор. В основата на замисъла е един от най-известните хореографи на чикагската балетна школа Тери Фокс. За целта той изнесе специален уоркшоп през последните дни. Местната школа е създадена по модел на чикагските студия за артисти.

Не е нужно кандидатите да са с голям опит. Вратите са отворени за всички – за малки деца, любители, възрастни, напреднали. Основателите ще идват от Щатите няколко пъти годишно, но ще следят процеса на работа с видеокамери. На място ще им помагат 24 наши педагози.
Всички гарантират, че в чужбина дори хора, които започват да се учат в зряла възраст, са ставали професионалисти, защото водещо е желанието.
Ангажиментите на Фокс са свързани с Парижката опера, Холандския кралски балет, олимпиадата в Китай и други. Представленията му са населени с летящи клоуни, акробатични номера и колоездачи, които надмогват гравитацията. Участвал е в световни продукции. Учил е сценични изкуства и медицина в Нюйоркския университет.
Заедно с него във
Варна работи и българската хореографка от Чикаго Ралица Хърли. За студиото ще отговаря пък Ани Ганчева. Предвидени са часове по класически и джаз балет, фолклор, характерни и ориенталски танци, брейк, хип- хоп, театър, йога, аеробика и пилатес.

Ралица Хърли, хореограф
Правим център за Балканите и Европа

Тери считаше, че е много добра възможност за него да се докосне до нашата култура. Решихме да го поканим в България, защото смятаме, че сътрудничеството в областта на танца е изключително важно. Планираме да каним преподаватели от Америка, от Франция, от Китай, Турция. Идеята е това да стане международен център за Балканите, Европа и т.н. Професионалните програми са 5 и са създадени така, че да подготвят в определен период танцьори за професионални ангажименти. След това те ще могат да се явяват на световни кастинги. Ще има джазови, народни изпълнители, класици, но всеки един от тях ще има досег с другите стилове.
Все още признати дипломи от МОМН няма да има, защото първо трябва да им представим готов продукт. Едва тогава академията може да бъде призната за частно училище. На Запад дипломата не е от никакво значение. Танцьорът просто си личи.
Ще има собствени сертификати за определено ниво в академията. Продуктите ще се изнасят навън. Цените ще са сериозно съобразени със самите програми и не са фиксирани - изчисляват се на вид клас, а не на час.
Намерението е да се създават такива продукции, които обединяват всички стилове, и така да представяме цялостна картина на българския талант навън. Предвиждаме и занимания с театър, защото смятаме, че той е част от съвременния танц. Държим да имаме съвместни проекти и с балетния конкурс. От община
Варна ще ни предоставят сцена. В Америка няма тенденция хората да се вглеждат един в друг, да се коментират, всички са за каузата на танцуването.

Тери Фокс, артист
Използвам местния фолклор

- Каква е разликата между американския и европейския начин на танцуване?

В Америка танцьт е повече избор от лична потребност, докато в други държави хората го избират, за да подобрят жизнения си стандарт. По отношение на професионалната подготовка разликите не са огромни, защото има много обмен на преподаватели. В Америка се използват повече акцентите, дълбочината на музиката, изразът, емоцията. Европейците, от друга страна, влагат много повече мисъл.

- Само по физическите данни ли си личи дали един човек може да бъде танцьор?

Не считам, че е така, защото има случаи на непрофесионалисти, които носят много повече заряд на сцената. Наблюденията ми са, че в Куба, Китай, Русия много внимателно подбират по данни. В САЩ на всеки, който иска да танцува, се дава възможност, дори на по-пълните хора. След това те могат да бъдат въведени така, че да се изрази тази любов към танца по приличен професионален начин.

- Какви стилове използвате в модерния жанр?

Съвременният танц, който работя, е като връзката между класика и модерен балет. За различни хореографии използвам различни стилове – джаз, съвременна техника, класика. Имал съм достъп до много култури. Когато правя уоркшопове в различни държави, използвам местния фолклор и традиции, като ги вграждам в собствените си идеи за сценичен продукт. По този начин се обогатява съвременната техника.
29.11.2010

Виолета Гурнакова
http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=49504





Един от най-известните хореографи в Чикаго у нас



Eдин от най-известните модерни хореографи на чикагската балетна школа - Тери Фокс, пристига за кратко в България.

Всепризнатият майстор на модерния танц ще изнесе специален уъркшоп във Варна на 25, 26 и 27 ноември. На път за Париж, той минава през България, за откриването на танцова школа Дебют в морския град, създаден по модела на най-авторитетните школи в Чикаго, които подготвят танцьори за шоупрограмите.

Тери Фокс отдавна се е превърнал в космополитен артист. Ангажиментите му с Парижката опера, с митичния канадски проект Cirque du Soleil (негов кадър на снимката) с 4 хиляди служители по цял свят и над 90 милионна публика, легендарния холандски кралски балет, с фестивали по време на Олимпиадата в Китай, го карат постоянно да пътува. Но хореографът винаги намира време да участва и в специални проекти на световноизвестните си учители по танц в Америка като Ан Рейнкинг.

61-годишната днес дама е сред най-близките приятелки на Боб Фос, дори дълги години живее с него. Участва и в „Ах, този джаз” като съперничката на актрисата Лиланд Палмър, която изпълнява ролята на съпругата на Фос. Носителка е и на наградата „Тони” за хореографията си на мюзикъла „Чикаго” на Бродуей.
С такива учители няма начин и Тери да не се превърне във виртуозен майстор на танца, който не се страхува да експериментира. Чикагският артист вплита в балетните си шоупрограми елементи от цирка. Представленията му са населени с летящи клоуни, акробатични номера и колоездачи, които надмогват гравитацията.
Но преди да развихри балетните си фантазии, Фокс изминава дълъг път на професионално усъвършенстване. Още след завършване на училище, едва 17-годишен се премества в Ню Йорк. Там учи паралелно сценични изкуства и медицина в Нюйоркския университет. Несъвместима уж комбинация, но не и за и него. Впоследствие стилът му ще се окаже съчетание на неочаквани хрумвания.

В крайна сметка сцената се оказва далеч по-примамлива от хирургическата зала за бъдещия хореограф. Съвсем скоро Тери разбира, че е направил верния избор, защото нюйоркската постановка The First Breeze Of Summer, в която той изпълнява главната роля, печели награда за най-дoбър сценарий в Чикаго през 1989.

Става ясно, че невероятната пластика ще донесе успех на Тери. И наистина е така, следват много участия във филмови и телевизионни програми. Фокс не обича да говори за пари, но в спектаклите, за които работи, са ангажирани хиляди танцьори и са с впечатляващи бюджети.

Докато поставя и танцува по цял свят, той запазва мечтата си да създаде собствено арт студио със съвсем нова концепция за класически и модерен балет. Голямото му желание се сбъдва през 2000, когато основава Underground Arts Connection. Оттогава през залите на студиото са минали много млади и талантливи танцьори, обучавани от авторитетни имена на модерния балет.

Заедно с Фокс във Варна отново по покана на Debut Dance Academy и балет Модел пристига и Ралица Хърли – преподавател и хореограф от Чикаго, САЩ. Тя идва като представител на Faubourg Scool Of Ballet. Ралица e преподавател с диплома от American Ballet Theater (ABT) и има опит в различните балетни системи каквито са Ваганова, Ceccetti, RAD Royal Academy Оf Dance System.

Ралица Хърли и Ани Ганчева- директор на Debut Dance Academy, работят задно по съвместни международни проекти с Тери Фокс и Faubourg Scool Оf Ballet.



Спектакъл на Красимир Недялков разтърси варненския "Планет"

* След големия успех на шоуто, започва и национално турне

  Под мотото "Животът е Кабаре" се състоя премиерата на едноименната колекция на Красимир Недялков. Всички гости на препълнения "Планет клуб" се докоснаха до магията на класическото вариате в неделната вечер, на Цветница. Два месеца бяха необходими за изработването на тоалетите, сценографията и хореографията на новия спектакъл. Вдъхновението за този проект творецът получава от любовта си към класическото вариате.
За пресъздаването на шоуто допринесе екип от близо 30 професионалисти. В ролята на Лайза Минели успешно се превъплъти Елза Парини. Истински фурор сред гостите предизвивикаха моделите от агенция Пауър Подиум, които много успешно конкурираха професионалните танцьори на ''Debut Dance Academy''. Блага Коемджиева, Бояна Стоева, Лаура Марак, Нели Стайкова, Деси Златева, Веси Андрязова, Крис Пасева и останалите красавици, добре познати с изявите си по модните подиуми, успешно се преобразиха във вариатетни актриси и танцьорки, след дълги репетиции в танцовата зала. На сцената на "Кабаре" изгря звездата и на Карла Колева, позната от участието си в реалити формата "Big Brother Family". Много заслужени аплодисменти си спечелиха и солистите на представлението Виктор Василев и Кремена Колева. Овации обраха също и Искра Иванова с танцьорите от ''Debut Dance Academy''. За пресъздаването на истинската кабаретна визия от края на XIX век се погрижиха топ-гримьорката Ева Дойчинова от екипа на Make-up Studio (гримьорите на сериала "Стъклен дом") и талантливата коафьорка Снежнина Бъчварова, собственик на студио за красота "Студио S". Модният спец Десислав Димитров също се появи на сцената, облечен с модерен бял костюм от новата колекция на МК "Теодора". Очарователна PR-ка на агенцията Христина Христова лично следеше всички детайли под лупа и се грижеше внимателно за комфорта на гостите. От първия ред шоуто с голям интерес наблюдаваха собственикът на веригата ''Планет'' - Владимир Вишански, Мисис България 2003 - Яненка Люцканова, R&B изпълнителката Таня Паскова и други ВИП особи.

Организаторите на събитието изненадаха гостите с филм от мейкинга на фотосесията, заснета от Алекс Манчев към колкция ''Кабаре''. Малцина разбраха, че за монтажа на филма се е погрижила Елза Парини, а завидно операторско майсторство показа Десо Димитров.
(media:1:D)

След големия успех на шоуто организаторите планират национално турне в големите български градове, което ще се случи в разгара на лятото. "Направихме спектакъла "Животът е Кабаре'', подтикнати от любовта към вариатето и ще се радваме повече хора да се докоснат до магията на перфектното съчетание от танц, пластика, етюд, музика и разбира се характерната визия. Иска ми се да съживим българското вариате, което е с дългогодишна история и традиции. След месец започва нашето национално турне, което ще се проведе в цялата верига "Планет" - сподели дизайнерът Красимир Недялков.